Eközben a Földön

Még egy paníros Doctor Who fic. =) Rose-ról és az ember-Doktorról szól, a másik világból.


Kora téli délután volt, a borongós idő miatt már szürkült az ég alja, és az eső csendesen szemetelt az utcákon. Rose éppen a bevásárlókocsit tologatta a fagyasztott zöldségek hideget lehelő sorai között, a szokatlanul forgalmatlan szupermarketben. Éppen nyitotta volna az egyik hűtőt, hogy a kocsijában eddig összegyűlt élelmiszerek közé dobjon egy zacskó zöldborsót, amikor hirtelen, fülsiketítő robajjal gyakorlatilag kirobbant a körülötte lévő összes fagyasztó ajtaja. A rémülettől reflexszerűen a földre a bukott, karjaival a fejét védelmezve, de rögtön azután hogy a csörömpölés alábbhagyott, felpattant, és, miközben az üvegszilánkokat rázta ki a hajából, hátrálni kezdett. Valamiféle fémszerkezet jelent meg a látószögében, ami így elsőre egészen emberszabásúnak tűnt, és fakó, kék fényt árasztott magából. Ám mielőtt jobban megszemlélhette volna, egy hozzá hasonlóan gyanútlan vásárló rohant el Rose mellett, kishíján fellökve őt. Alig hogy visszanyerte az egyensúlyát, egy kezet érzett a kezében. Nem volt ideje oldalra nézni, de nem is volt szüksége rá, mert már hallotta is: - Futás!
Azután pedig rohantak, kézenfogva, ahogy mindig, és Rose tudta, hogy a Doktor teli szájjal vigyorog, mert mindig is jobban szerette a veszélyt, mint amennyire féltette őt tőle.
Hamar kiértek a szupermarketből, egyenesen a parkolóba, és a Doktor egy viszonylag masszívnak tűnő kisteherautó takarásába penderítette Rose-t, aztán leguggolt mellé. Az arcán egy friss, vékony vágásból vér szivárgott.
- Jól vagy? - kérdezte aggódva Rose, bár nem tűnt súlyosnak a sérülés.
A Doktor csak egy pillantást vetett a lányra, miközben kihalászta a zakója zsebéből a szónikus csavarhúzóját.
- Allons-y! - kiáltotta izgatottan, aztán magára hagyta Rose-t.
Persze ő azonnal követni akarta, de aztán a néhány másodperc múlva bekövetkező robbanássorozat meggyőzte arról, hogy maradjon inkább fedezékben. A fejét behúzva kucorodott az aszfaltra, és várta, míg a környék lassan lecsendesedik. Akkor végre kimerészkedett, és néhány kupacnyi törmeléket kerülgetve sietve közelítette meg a földön fekvő Doktort.
Elég kriminálisan nézett ki a terep, a bevásárlóközpont falán méternyi lyukak tátongtak, tégla- ,és cementdarabok morzsái végighintve az egész parkolóban, a közelebb álló kocsik némelyike ronccsá változott, szóval csak egy robbanás szokványos maradványai, középpontjukban szürkés, porszerű anyaggal borított rikító géptörmelék. Idegen technológia.
- Doktor, Doktor!
Rose már a férfi mellett térdelt a földön, mit sem törődve azzal, hogy a kavicsok, és egyéb törmelékek felsértik a térdét a nadrágján keresztül.
A Doktor vad köhögésbe kezdett, aztán hirtelen felült, tekintetével fürgén pásztázva körbe területet. Nem sok mindent látott, ugyanis az eső egyre inkább rákezdett, viszont időközben erőteljesen be is sötétedett.
- Megcsináltam? - kérdezte még mindig meglehetősen kótyagosan.
- Megcsináltad - erősítette meg Rose megkönnyebbülve, és egy könnyed csókot nyomott a Doktor ajkaira, aki viszont elhúzódott tőle, mielőtt még a csók mélyülni kezdhetett volna, és, egyelőre még képtelenül arra, hogy talpra álljon, matatni kezdett a körülötte lévő sárban, a szónikusa után kutatva.
- Persze, nagyon szívesen, hogy megmentettem az életed - hadarta rá sem nézve Rose-ra.
- Minden rendben, Doktor? - kérdezte gyanakodva Rose.
- Hát persze, várjunk csak, Doktor, azt mondtad, Doktor, mint A Doktor? Ez azt jelenti, hogy ismersz?
- Nagyon vicces - mondta rosszallóan Rose.
- Ez lehetetlen, én mindenkire emlékszem... nos, akkor azt hiszem... én majd csak ismerni foglak - mondta erre Doktor, leginkább csak önmagának, aztán összeszedte magát, és gyorsan felállt. - Mennem kell, mielőtt a hatóságok megérkeznek.
- De Doktor, te vagy a hatóság - mondta Rose döbbenten.
- Valóban? - kérdezett vissza, aztán minden átmenet nélkül elájult.

*

A Doktor már megbánta, hogy reggel nem kocsival ment munkába - most, hazafelé sétálva, a kabátja ellenére fázott, a cipőjébe pedig beszivárgott a víz. Unalmas nap állt mögötte, és nem volt biztos abban, hogy ez most jó, vagy rossz.
Amikor két éve Cardiffba költözött, egyértelműen a kalandot kereste - ugyanis, unalmasnak tűnő kisváros ellenére, ez volt a Földön az egyetlen hely, ahol esély volt arra, hogy valami izgalmas történik. És való igaz, mindig akadt néhány kellemetlenkedő földönkívüli, aki a dimenzió-hasadékon keresztül átszivárgott ide, hogy problémákat okozzon. Később a Doktor arra is rájött, hogy nem kell egyedül csinálnia (nem merve beismerni magának, hogy nem is tudja többé egyedül csinálni), és a Torchwood vezetője lett. Ez valóban jó lépésnek bizonyult - nem csak hogy lett egy mindenre elszánt, hűséges csapata, de teret kapott arra is, hogy használja a több mint kilencszáz éves tudását, és tapasztalatát a földönkívüli technológia, meg úgy minden terén.
Egy ideig majdhogynem elégedett is volt, de azután újabb dologra kellett rájönnie - ő már nem Timelord többé. Nem mintha eddig ne lett volna ezzel tisztában - tudta, hogy egy szíve van, emberi érrendszere, és hogy meg fog halni. De volt más is. Sokáig nem is vette észre, hogy mennyit felejtett - úgy tűnt, az emberi agya egyszerűen képtelen arra, hogy ennyi információt tároljon. Na persze ugyanúgy emlékezett a gyerekkora meghatározó élményeire, mindegyik régen szeretett útitársa arcára, hajmeresztő útjaira a TARDISsal... De azt már nem biztos, hogy tudta volna, hogyan védekezzen a Sontarik támadása ellen, és hogy pontosan melyik csillagrendszerben is találja az Unikornis-ködöt. A részletek olyan könnyedén elhomályosodtak! Ugyan ezekre az információkra nem is volt többé szüksége, azért valahol mégis kétségbeejtőnek találta.
Ráadásul úgy két és fél hónappal ezelőtt, egy rosszul sikerült támadás következtében eltört a lába, aminek köszönhetően majd’ három hétig mozgásképtelenné vált, és ha túlzottan megerőltette, még most is fájni kezdett.
Emberi problémákkal kellett szembenéznie, ám cserébe meg is kapott minden emberi örömet, amit csak akart.
Igen, Rose.
Szerette Rose-t első pillanattól kezdve, már az előző testével is, de sosem sejtette, hogy a szerelmük ilyen teljes, és csodálatos lehet, a maga egyszerűségével. Ugyanannyira szerették egymást az eseménytelen hétköznapokon, ugyanahhoz a helyhez kötve, mint amikor körbeutazták a teret, és időt, és nem ismertek korlátokat.
Persze most sem volt mindig könnyű - viszont mindig megérte.
Épp ezért aggódott most annyira.
Már nem okvetlenül találta jó ötletnek, hogy a Föld legveszélyesebb, és legmozgalmasabb pontján lakjanak. Nem, mióta kiderült, hogy Rose terhes. Az ő gyerekével. Az ő kis ember-gyerekével.
A Doktor nagyot sóhajtott, miközben behúzta a nyakát, hogy védekezzen az egyre buzgóbban zuhogó eső ellen. Aztán nem volt ideje jobban elmélyedni kínzó gondolataiba, ugyanis távolról, de nem eléggé távolról robbanás zaját hallotta. Lépés közben merevedett meg, belőtte a hang forrását, és minden tétovázás nélkül szaladni kezdett az irányba. Fél perc se telt belé, már hallotta is, hogy jelez a headsetje.
- Úton vagyok, Ianto, szólj a többieknek is!- szólt bele.
- Igen, Uram - hallatszott a vonal másik végén, aztán meg is szakadt a kapcsolat. A Doktor még futás közben is forgatta a szemeit, utálta, ha uramozzák, de Iantot egyszerűen képtelenség volt leszoktatni róla.
Tíz perc alatt oda is ért a szupermarket maradványaihoz, ugyanakkor, mint kocsival érkező társai is, és épp időben, ugyanis kezdett fájni az elvileg teljesen meggyógyult lába.
- Gwen, biztosíts a terepet! Tartsd távol a bámészkodókat, meg a rendőrséget! - parancsolta futtában. Ha Ianto hívta őt, mindenképpen egyértelmű volt, hogy ez csak rájuk tartozik. – Owen, Tosh! – intett kettejüknek, hogy tartsanak vele.
Felesleges volt úgy sietniük, mire odaértek, a helyzet már lerendeződött. Először csak romokat láttak, aztán megtalálták a robbanás központját is. Helyénvalónak tűnt fegyverekkel közeledni, ugyanis némi egyben maradt idegen gépezet, olyan öklömnyi nagyságú, amorf alakú, még mindig mozogni látszott. Valamilyen külső réteg pergett le róla, mint sült húsról a panír, és Tosh rögtön elő is kapta valamelyik eszközét, hogy megvizsgálja. Amennyire meg tudta állapítani, az a dolog, akármi is volt, a jelenlegi változások ellenére is immáron veszélytelen.
Míg Tosh a kütyüjével volt elfoglalva, Owen és a Doktor azért körbenéztek egy kicsit jobban, és kisvártatva megpillantották Rose-t. 
- Rose! – kiáltott fel a Doktor rögtön, és nem kicsit rémülten.
Rose a hang irányába fordult, a Doktor pedig felsóhajtott, látva, hogy nem esett bántódása. Kellett néhány lépés ahhoz, hogy észrevegye a lány arcán kiütköző mélységes zavart, és még néhány ahhoz, hogy észrevegye, egy férfi fekszik a földön, a feje Rose ölében nyugszik. Egészen pontosan az ő feje.
- Hát, ez kínos - jegyezte meg.

*

A Doktor nagy nyújtózkodással kezdte a napot. Nem is emlékezett arra, hogy mikor aludt utoljára ilyen jól, úgyhogy nem törődött azzal sem, hogy valamit sikerült levernie, ami aztán össze is tört a padlón, egyelőre még nem nyitotta ki a szemét.
De aztán kénytelen volt, ugyanis egészen közelről szólította valaki.
- Hello, Doktor!
Erre rögtön felült, hogy szembenézzen önmagával.
- Na, ki ez a jóképű ördög itt? - kérdezte vigyorogva. - Hello, Doktor! - visszhangozta aztán kissé elkomorodva. Rég találkoztam önmagammal... Az idő ilyenkor sosem lehet teljes biztonságban... szóval... Doktor, ki vele, minek köszönhetem jövőbeli énem látogatását?
- Attól tartok, a helyzet bonyolultabb, mint gondolnád - felelte a másik Doktor.
- Lefogadtam volna - mondta az ágyon ülő Doktor, aki lassan elérkezettnek látta az időt, hogy ténylegesen felkeljen. Óvatosan kimászott az ágyból, és először az vette észre, hogy félmeztelen, aztán, hogy teli van kötésekkel, majd, hogy valami kórteremben van, ami sokkal modernebbnek néz ki, mint amilyennek lennie kéne ezekben az időkben.
- Hol vagyok? - kérdezte ezúttal a lényegre térve.
- Torchwood 3. Gondolom, szeretnél valami ruhát, aztán beszélgetnünk kéne.

A Doktor szívesen kölcsönzött önmagának egy szett ruhát, azután úgy vonultak végig az utcán, mint két tojás, mintha ikrek volnának, néhány arrafelé lézengőt meggyőzve arról, hogy már épp eleget ittak, még egy pohár, és már hármat fognak látni. A TARDIS egy kevéssé frekventált helyen állt, az egyik mellékutca sarkán, teli üzemanyagtárral.
- Szia, öreglány! - köszöntötte a Doktor régi-régi kedvesét kitörő örömmel. Szíve szerint meg is ölelte volna a kékre pingált kis fülkét, azután rájött, hogy minek szégyellné önmaga előtt, és valóban meg is tette.
A TARDIS belülről mit sem változott.
- Szóval ember vagy, ráadásul egy másik dimenzióból. Teljesen ember - mondta hitetlenkedve a Doktor, akihez valójában a TARDIS tartozott.
- Egy szívvel - erősítette meg a másik kicsit már lenyugodva.
- Ez undorító! Már bocs.
- Semmi baj...
A Doktor leült a kényelmes székbe, ami, mint észrevette, új huzatot kapott. Egyébként nem sok minden változott ahhoz képest, amire emlékezett.
- Sajnálom - mondta részvéttel a Timelord.
- Nincs mit sajnálnod - érkezett a bizonytalan válasz. - Te vagy az, aki nem ismerhette Rose-t. Te nem tudhatod, miből maradtál ki.
- Á, az a szőke! Gratulálok hozzá, jól csókol - mondta vigyorogva, de aztán újra elkomolyodott. - De most komolyan... jó neked itt?
- Nem volt választási lehetőségem, emlékszel? Ember vagyok - felelte a Doktor kissé frusztráltan, aztán hozzátette: - De igen, jó.
- Bárcsak megérteném - felelte a Timelord őszintétlenül.
Egy ideig hallgattak, az ember-Doktor próbálta minél jobban kiélvezni ezeket a pillanatokat.
- Mit szólnál egy úthoz, Doktor? - kérdezte a Timelord váratlanul.
A másik szemében vágyódás csillant, és már a nyelve hegyén volt, hogy igen, vigyél el, de aztán megrázta a fejét, mintha szabadulni próbálna valamitől.
- Egy utolsóhoz? - kérdezte a társa még egyszer. - Elmehetnénk a...
- Nem lehet - szakította félbe a másik Doktor gyorsan. - Mennem kell, Rose már biztosan vár.
Iszonyatosan nehezére esett elszakadni a TARDIStól, nehéz léptekkel, lassan gyalogolt végig a vezérlőtermen, aztán kilépett a hűvösbe, a borús ég alá. Visszafordult, hogy szembenézzen az ajtóban álló képmásával.
- Ha most veled mennék, nem hiszem, hogy valaha képes lennék visszajönni - mondta szomorúan.
- Értem - felelte a Doktor ezúttal őszintén.
Néhány bizonytalan másodpercig néztek egymásra, aztán a Timelord bólintott ember verziójának. - Akkor hát viszlát, Doktor.
- John Tyler, most már.
- Nem jövök többet ide, ígérem.
- Köszönöm, Doktor.
Azután elindultak, ki-ki a maga útjára. A Doktor lassan lépkedett a szürke aszfalton a háza felé, hallotta a háta mögött a TARDIS indulásának jellegzetes hangját, és kényszerítenie kellett magát, hogy ne forduljon meg. Először észre sem vette, hogy vizesek a szemei, azután pedig csak hagyta, hadd csurogjon le a könny az arcán. Húsz perc múlva otthon lesz, húsz perc múlva majd felszáradnak a könnyei, húsz perc múlva minden rendben lesz. Rose várja őt, szíve alatt a közös gyermekükkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése